European Film Academy eert Duitse filmmaker Werner Herzog met Lifetime Achievement Award

Image
Image

European Film Academy eert Duitse filmmaker Werner Herzog met Lifetime Achievement Award

Uitreiking tijdens de European Film Awards ceremonie op 7 december 2019.
MEDIA

Werner Herzog (München, 1942) groeide op in een afgelegen vallei in de Beierse bergen. Tot zijn elfde wist hij niet eens van het bestaan van film af. Vanaf zijn vijftiende begon hij filmprojecten te ontwikkelen en omdat niemand bereid was ze te financieren, werkte hij gedurende de laatste jaren van zijn middelbare school als lasser in de nachtploeg van een staalfbriek. Zijn eerste reizen maakte hij te voet. Pas op zijn zeventiende voerde hij zijn eerste telefoongesprek, zijn eerste film maakte hij op zijn negentiende. Hij stopte met zijn studie geschiedenis en literatuur.

Sindsdien heeft Werner Herzog meer dan zeventig speelfilms en documentaires geproduceerd, geregisseerd en scenario’s geschreven. In 1968 won zijn debuutfilm SIGNS OF LIFE niet alleen een Speciale Zilveren Beer in Berlijn maar ook de Duitse Zilveren Film Award voor een buitengewone speelfilm.

In enkele van zijn meest bekende films speelde Klaus Kinski de hoofdrol, waaronder het epische AGUIRRE, WRATH OF GOD (1972), de horrorfilm NOSFERATU, THE VAMPYRE (1979) en het drama FITZCARRALDO (1982) dat in Cannes bekroond werd met de Regie-prijs.

De vaak moeilijke relatie tussen acteur en regisseur was het onderwerp van Herzogs documentaire MY BEST FIEND (1999) die genomineerd werd voor een European Film Award.

Zijn indrukwekkende oeuvre bevat EVERY MAN FOR HIMSELF AND GOD AGAINST ALL (1974) die de Grote Jury-prijs in Cannes won, LESSONS OF DARKNESS (1992), LITTLE DIETER NEEDS TO FLY (1997), INVINCIBLE (2001), GRIZZLY MAN (2005), ENCOUNTERS AT THE END OF THE WORLD (2009), BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL - NEW ORLEANS (2009) en CAVE OF FORGOTTEN DREAMS (2010).

Daarnaast acteerde Herzog zelf ook met opmerkelijke rollen waaronder de vader in Harmony Korine’s experimentele drama JULIEN DONKEY-BOY (1999) en een crimineel meesterbrein in de actiefilm JACK REACHER (2012).

Werner Herzog publiceerde meer dan een dozijn boeken en regisseerde even zoveel opera’s. Hij richtte ook zijn eigen Rogue Film School op.

Als eregast zal hij zaterdagavond 7 december in Berlijn de 32ste European Film Awards Ceremonie bijwonen, die men live kan volgen via www.europeanfilmawards.eu

 

EFA

 

Did you find this information useful?
0